Eğri boyun hastalığı, başın anormal bir pozisyonda tutulması nedeniyle boyun kaslarının spazmına neden olan bir durumdur. Tortikolis olarak da bilinen bu hastalık, genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç ayda ortaya çıkar. Bebeklerde, eğri boyun sıklıkla, doğum sırasında ya da annenin hamilelik sırasında geçirdiği bir enfeksiyondan kaynaklanan kas zayıflığı veya kas tonusunda bir bozukluk nedeniyle oluşur. Eğri boyun, çocuklar ve yetişkinler de dahil olmak üzere herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.
Eğri boyunun belirtileri arasında başın yan tarafa doğru bükülmesi, çene kaldırıldığında başın dönmesi, boyunda sertlik ve gerginlik, kol ve omuzlarda ağrı yer alır. Tedavi, hastalığın nedenine bağlıdır. Doğumsal tortikolis durumunda, doktorunuzun önerdiği egzersizler ve fizik tedavi yöntemleri genellikle yeterlidir. Fizik tedavi, özellikle doğum sırasında meydana gelen kas hasarlarını onarmaya yardımcı olabilir. İlaç tedavisi ve nadiren cerrahi de eğri boyun hastalığının tedavisinde kullanılabilir.
Eğri boyun hastalığı, özellikle tedavi edilmezse boyun kaslarında kalıcı hasara neden olabilir. Bu nedenle, eğri boyunun erken teşhisi ve tedavisi önemlidir. Doktorunuz, çocuğunuzda veya kendinizde bu belirtileri fark ederseniz hemen bir sağlık uzmanına başvurmanızı önerir.