Bronşit, solunum yollarının iltihaplanması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Öksürük, balgam üretimi, nefes darlığı gibi semptomlarla kendini gösteren bronşit, akut veya kronik olabilir.
Akut bronşit, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak ortaya çıkan kısa süreli bir rahatsızlıktır. Genellikle kendiliğinden geçer ve antibiyotik tedavisi gerektirmez. Kronik bronşit ise, genellikle sigara içiminin neden olduğu uzun süreli bir iltihaplanma sonucu oluşur ve daha uzun süreli semptomlara neden olabilir.
Bronşit genellikle viral enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkar, ancak bakteriyel enfeksiyonlar veya irritan maddelere (sigara dumanı, hava kirliliği) maruz kalma da bronşit riskini artırabilir. Kronik bronşit ayrıca, astım, KOAH ve diğer kronik akciğer hastalıklarının bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Bronşit tedavisi semptomların hafifletilmesini ve iltihaplanmanın azaltılmasını amaçlar. Bu genellikle dinlenme, bol sıvı tüketimi ve semptomların hafifletilmesi için öksürük şurupları veya bronkodilatör ilaçlarını içerir. Kronik bronşit durumunda, sigara içiminin bırakılması, akciğer fonksiyonunu arttırmak için egzersiz ve oksijen tedavisi gibi ilave tedaviler gerekebilir.
Bununla birlikte, bazı bronşit vakaları ciddi olabilir ve özellikle de yaşlılar, bebekler ve zayıf bağışıklığı olanlar için tehlikeli olabilir. Bu nedenle, bronşit semptomları olan kişilerin doktorlarına danışmaları önerilir.